I Said Yes – Matkalla Alttarille osa 6.

Matkalla Alttarille – Osa 6

 

Kävimme fiilistelemässä Alkossa tulevien häidemme juhlajuomia. Kauppakeskus Stellan myymälässä palvelu ja asiantuntemus on aina ollut erittäin hyvää ja miellyttävää ja tästä syystä intouduinkin haastattelemaan heidän myymäläpäällikköä, Kai Luiskalaa. Tämän blogitekstin lopusta löytyy Kaitsun haastattelu, jossa mm. mainitaan ”Ruusun terälehdillä kävelevästä, valkoisia hampaitaan väläyttelevästä henkilöstä… Hmmm… lue teksti loppuun niin tiedät mistä/kenestä on kyse… 😀

Oma suhtautumiseni alkoholiin on hyvinkin vapaa. Koen että alkoholin nauttimisessa ei ole mitään väärää, eikä minulla ole siitä huonoja kokemuksia. No ainakaan enää aikuisiällä, mitä nyt nuorempana tuli kännissä kohellettua kerran, jos toisenkin. Jos alkoholia osaa nauttia omien rajojensa mukaan, eikä se aiheuta persoonallisuuden ei-toivottua muutosta ja pikku hiprakassakin osaa ottaa muut huomioon, niin antaa mennä vaan. Cokis Zeron lisäksi toinen paheeni on PUNAVIINI. Itseasiassa, mikä ihmeen pahe se edes on???!!! Korjaan edellisen lauseen: Cokis Zeron lisäksi toinen hyveeni on PUNAVIINI.

Elokuussa juhlitaan minun ja Janin häitä, eikä alkoholi ole todellakaan pannassa. Koen, että se varmastikin rentouttaa tietenkin meitä, mutta myös juhlavieraita. Vai väittääkö joku, että juhlavieraiden käytös ei ole jäykähköä ja että tunnelma bileissä on letkeä jo alusta asti, kun jengi, joista moni on toisilleen täysin tuntemattomia, istutetaan samaan tilaan juhlimaan. Pitämään hauskaa. Riemuitsemaan. 😀

Aikamoista pönötystähän se voi olla. Siihen päälle vielä hassun hauskat leikit vieraiden kustannuksella, parina tietysti joku heppu, jota et ole koskaan tavannut. Meillä varmastikin hääleikkejä tulee olemaan, mutta minun ja Janin kustannuksella. Emme halua tehdä vieraidemme oloa epämukavaksi ja oikeastaan jos totta puhun, haluan että me olemme huomion keskipisteenä, onhan ne meidän ikiomat juhlat 😊.

Toisinaan aikuisetkaan ihmiset eivät osaa nauttia alkoholia hyvillä mielin, vaan ajautuvat vähän negatiivisempiin tunnelmiin pahaa tarkoittamatta. Kuitenkin kokisin omissa häissäni tämän vähän loukkaavaksi ja lähettäisin riitapukarin Let´s Go-taksin kyydissä pois juhlapaikalta. Taksi vie ja taksi tuo! 😀

Ollaan nyt siis suunniteltu hiukan juomavalikoimaa häihimme ja tietenkin huomioon otamme myös lapset, sekä muut, jotka eivät tarvitse päihteitä rentoutuakseen :D. Testasimme Ronjan kanssa Tertin Kartanon ruusukuohua – oli nimittäin ihanan makuinen, oikeasti ruusuinen juoma. Ei ollenkaan ällömakea vaan maistui ihan oikealta kuoharilta. Erittäin juhlavalta sellaiselta. Tertin Kartanon ruusukuohujuoma on valmistettu käsinpoimituista suomalaisista ruusun terälehdistä ja sitä saa myös alkoholillisena versiona <3

Kysyin siis Kauppakeskus Stellan Alkon myymäläpäällikkö Kai Luiskalalta juomatrendeistä ym. Lue hauska haastattelu alta:

 

Juomakulttuurin muutokset ajan saatossa:

=> Lyhyesti sanottuna juomakulttuuri on alkanut suosia miedompia ja alkoholittomia juomia. Kuin myös raikkaita ja keveitä. Kirkkaiden osuus laskee ja viinit sekä muut miedot kuten liköörit ja juomasekoitukset ovat nostaneet osuuttaan. Roseeviinit ovat yksittäisenä tuoteryhmänä kasvattaneet suosiotaan melkoisesti. 

 

Tämän hetkiset juomatrendit?

 => Isoja puheenaiheita ovat vastuullisuus ja omien kulutustottumusten vaikutus ilmastokriisiin. Entistä enemmän kiinnitetään huomiota omaan hyvinvointiin, joka muuttaa juomakulttuuria miedompaan ja vastuullisempaan suuntaan. Lisäksi harrastaminen ja fiilistely, aitous, käsityö ja tarinat tuotteiden takana sekä kulutuksen arkipäiväistyminen ovat alan puheenaiheita. Kiinnostus miedompia juomia kohtaan on kasvanut. Humalahakuisuus on osin vähentynyt, erityisesti nuorilla. Tilanteet ja tavat kuluttaa juomia ovat monipuolistuneet ja arkipäiväistyneet.

 

Häät – minkä verran juomaa yleisesti kannattaa varata per vieras?

=> Ennen ruokailua tarjotaan usein tervetuliaismalja, joka voi olla esimerkiksi lasillinen kuohuviiniä tai alkoholitonta kuohuviiniä. Jos alkuruoalle tarjotaan oma viininsä, on sen menekki usein yksi lasillinen henkilöä kohti. Lämpimän ruoan kera viiniä tarjotaan yhdestä kahteen lasillista. Jos kyseessä on buffet-tyylinen tarjoilu, menekin arvioidaan ruokailun aikana olevan kahdesta kolmeen alkoholiannosta ruokailijaa kohti. Tilaisuuden jatkuessa ruokailun jälkeen voi alkoholiannoksia arvioida kuluvan noin yksi annos henkilöä kohti tunnissa, ensimmäisen tunnin aikana ehkä kaksikin annosta.

 

Onko jotain jännittävää/mielenkiintoista nippelitietoa?

  • Myynnillisesti Alkon suurin myymälä ei olekaan perinteinen kivijalkakauppa vaan Alko.fi verkkokauppa
  • 33 % suomalaisista juo aiempaa enemmän alkoholittomia sellaisissa tilanteissa, joissa aiemmin käytti alkoholia
  • 43 % suomalaisista kokee, että juoman ympäristöystävällinen pakkaus on tärkeää
  • Kolmen maan kärki punaviineissä: Chile, Italia, Espanja
  • Alkon alkoholittomien tuotteiden myynti (533 000 litraa) ohitti viime vuonna ensi kertaa siiderien (468 000 litraa) myynnin.
  • Alkossa tarkastetaan paperit joka kolmas sekunti.
  • Alkolaisista 76 % on naisia ja keski-ikä on 37,5
  • Yksi kuohuviinipullo vastaa kalorimäärältään tuplajuustohampurilaista

 

Miten Alkon työntekijät kouluttautuvat ammattiin? Maistelemallako? :DDDD

=> Alkolaisia koulutetaan viisi päivää vuodessa ja teemoina on niin tuotteet kuin asiakaspalveluteemat. Maisteleminen on toki yksi tärkeä osa Alkolaista työssäoppimista. Kutsumme maistelua Alkossa pruuvaamiseksi, joka on ammattimaista maistelua, eli tuotteita ei nielaista. Viime vuonna tuoteosaamista vahvistettiin muun muassa roseeviinien, kuohuviinien, ginien, rommien sekä väkevien ja makeiden viinien osalta tutustumalla tuoteryhmiin, niiden ominaisuuksiin ja käyttöyhteyksiin.

 

Mikä työssä on mukavinta?

=> Työssä suorastaan parasta on erilaiset asiakkaamme! Erilaisten asiakkaiden kohtaaminen moninaisine tarpeineen ja tilanteineen tekee arjestamme värikästä. Erityisesti mökkiläisten tapaaminen pitkän talven jälkeen ilahduttaa mieltäni erityisesti!

 

Oletteko koskaan törmänneet myymälässä ”bridezillaan”?

=> Termi ei ole minulle tuttu, mutta jos veikkaukseni osuu oikeaan vastaan ehdottoman jyrkästi EHKÄ! Onko kyseessä joku alkukantaisesti käyttäytyvä reviirinsä puolustaja, joka kävelee viimeisen matkansa mieluusti ruusun terälehdillä valkoisia hampaitaan väläytellen? Häät ovat yksi elomme kohokohdista ja hääpäivä on ikimuistoinen. Silloin kuuluukin olla tavallista vaativampi, että juhlista tulee taatusti oman näköiset.

 

Suurkiitokset Kaitsulle haastattelusta, oli ilo saada teiltä vinkit ja neuvot!

Tällä viikolla olemme menossa tekemään ALUSVAATEKUVAUS hotelli Original Sokos Vaakunan sviittiin… ja arvatkaapas kuka on mallina? No minä tietenkin 😊 Tästä lisää instagramin puolella vielä tällä viikolla @morsiankarita!

 

Paluu